Yılmadı Başardı Salonu İnletti

Müzik OtizmBeril Zorlu 15 yaşında. 2 yaşından beri, otizm tanısı nedeniyle özel eğitim alıyor. Ailesi, küçük yaştan itibaren şarkılara ritim tuttuğunu ve eşlik ettiğini fark ettikten sonra, kızlarının bu yönde eğitim almasına karar verdi. Bunun için büyük çaba sarf eden aile, Beril’in pek çok öğretmenle yaşadığı iletişim problemi nedeniyle bu isteklerini gerçekleştiremedi. En son 2011 Mart’ında müzik öğretmeni Zehra Cingöz’le başladığı çalışmalar başarı getirdi. İlk başlarda sıkıntılar yaşayan Beril’in öğretmeni Cingöz, yaşananları şöyle anlatıyor: “Beril’in otizmi diğer öğrencilere göre ağırdı. İlk başlarda ders yapmak istemiyordu. Direnci çok yüksekti. Kesinlikle yönerge almıyordu. Beril’in öz bakım ve sosyal beceriler eğitimi aldığı Duygu Şendur’dan ders almam sonucunda ona nasıl davranabileceğimi ve nasıl otoriteyi sağlayabileceğimi öğrendim.”
İlk başlarda Beril’in önüne klavye koyan Zehra Cingöz, Beril piyanoyu sağ el çalarken ona sol elle eşlik ettiğini, bu sayede de birlikte çalışmaya başladıklarını ekledi. Beril, çalacağı parçaları hocası Cingöz’le beraber seçiyor. Dersler, Beril’in isteği doğrultusunda ilerliyor. Beril, Taylandlı piyanist Jung Lin’i dinlemeyi çok seviyor.

Eğitimine devam etmek istiyor
Aynı zamanda Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği Yönetim Kurulu 2. Başkanı ve Otizm Platformu Kurucu üyelerinden olan Beril’in annesi Yeşim Bayındır Zorlu, kızının ileride müzik alanında bir meslek edinmesi için eğitimi konusunda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Zorlu, piyano dinletisinin Beril’in özgüveni açısından çok değerli olduğunu, toplumsal yaşamda ve ilerleyen dönemde öğretim hayatına önemli katkılar sunacağını belirtti.

Ralfi Rafael KANYAS / HÜRRİYET
25 Ocak 2013
[fblike]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir